Sabtu, 3 Disember 2011

resepi:terkenal di Jepun,berpengaruh di Malaysia


khas untuk penggemar salmon....ini dia






Bahan-bahan ( 2 orang )

2 keping ikan salmon (ikan lain pun boleh, tak payah besar sgt, i beli terlalu besar)
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Secubit lada hitam
*1 cawan mashed potatoes atau nasi putih (I guna nasi jepun, tanpa cuka) >> bagi yg suka mkn nasi, masak lah lebih sikit.
Bahan-bahan untuk sos
2 sudu besar majerin atau mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh)
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cara-cara

Sediakan sos dulu: Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
Ikan disalut dgn garam dan lada hitam. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak.
Letak 1/2 nasi di dlm pinggan kemudian letak ikan ke atas nya. Tuangkan sedikit sos kat atas ikan dan di sekeliling nasi.
Bahan2 lain ikut citarasa masing-masing, yg pentingnya adalah sos putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

hendaklah komen dengan berhemah..plzz jgn carut-carut tau..xbaekkkkk...contoh yang sangat baik untuk komen seperti ini.."jom lah aku nak belanja kau makan"..huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...